Borászat

Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészete
Küldjön üzenetet!

Szőlőtermesztés és borászat az egri borvidéken

Szőlőtermesztés az egri borvidéken

Az Egri Borvidéken a szőlőtermesztés és borkészítés évszázados múlttal, gazdag hagyományokkal rendelkezik. A pincészet jelenleg 20 ha termő szőlővel rendelkezik, valamennyi terület a borvidék legjobb helyein van: Síkhegy, Almagyar-, Marinka-dűlő, Tihamér-tető, Galagonyás, Áfrika. Széles fajtaszerkezet jellemzi a gazdaságot: Egri Leányka, Királyleányka, Kékfrankos, Kadarka, Pinot Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Merlot.

Borkészítés Egerben

A borkészítésnél fő szempontunk a régi egri ízvilág megőrzése mellett, a jelenlegi legmodernebb technológiák ötvözése a hagyományossal. A birtokra jellemző, hogy a szőlő telepítéstől a borpalackozásig mindent saját magunk végzünk, így az egész folyamatot az irányításunk alatt tartjuk.

A szőlőfeldolgozás hagyományos és reduktív módszerekkel történik. A fehérborok nagy része irányított erjesztéssel készül. A vörösborokat héjon erjesztés után lefejtjük 1,5-2 évre hagyományos tölgyfahordókba, majd még legalább féléves palackos érlelés után engedjük ki a forgalomba.

Új pince

2006-ban a család úgy döntött, a korábbi évtizedek kemény, őszinte, megalkuvás nélküli, de mégiscsak „iparos jellegű” munkája teremtette alapokon egészen más dimenziókba helyezik a borászat működését. Az elhatározást tett követte, és a Kistályai úti pincészet bővítésébe kezdtünk. Négy új, egyenként 50 méter hosszú alagutat vájattunk a riolittufába, egyedülálló pincerendszert hozva létre a borok érlelésére és tárolására. Több ez mint öt pinceág: 1 100 négyzetméteres csoda a hegy gyomrában. Ami igazán egyedivé teszi, az az esztétikai élmény: nincs épített boltozat, nincs burkolat, csak az alagút és a hegy tömege.

Kistályai borospince

A borok készítése még igényesebb, magasabb szinten folyik, köszönhetően a teljes technológiai megújulásnak. Tóth Ferenc és csapata munkáját új hordók, új tartályok, a legmodernebb eszközök segítik.